fbpx

Wat is het verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap?

verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn beide legale manieren om een levenslange verbintenis tussen twee mensen vast te leggen. Hoewel beide opties op veel vlakken op elkaar lijken, zijn er ook enkele belangrijke verschillen. In dit artikel zullen we de belangrijkste verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap bespreken.

De definitie van trouwen en een geregistreerd partnerschap

Een huwelijk is een wettelijk erkende verbintenis tussen twee mensen, waarbij de partners wettelijk verplicht zijn om elkaar te ondersteunen en elkaar te respecteren. Een geregistreerd partnerschap is ook een wettelijk erkende verbintenis tussen twee mensen, maar het heeft niet de religieuze en culturele betekenis die aan het huwelijk wordt toegekend. Een trouwceremonie wordt vaak gezien als een belangrijk onderdeel van het huwelijk. Het is een viering van de liefde tussen de partners en wordt vaak gevierd met familie en vrienden. Bij een geregistreerd partnerschap is er geen ceremonie en jawoord vereist. Dit kan echter wel gedaan worden als de partners dat willen.

wat is het verschil trouwen en geregistreerd partnerschap

De formaliteiten van trouwen en een geregistreerd partnerschap

Om te trouwen moet je eerst naar het gemeentehuis om een huwelijksaangifte te doen. Dit moet minstens twee weken voor de geplande trouwdatum worden gedaan. Bij het doen van de huwelijksaangifte moeten beide partners aanwezig zijn en zij moeten een geldig legitimatiebewijs en een geboorteakte meenemen. Bij een geregistreerd partnerschap is er geen huwelijksaangifte nodig. Beide partners moeten wel aanwezig zijn bij de notaris om een partnerschapsakte te ondertekenen.

Bijkomende rechten en plichten

Door te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, leg je vast dat je partner en jij bepaalde rechten en plichten naar elkaar hebben. Zo mag je de achternaam van je partner gebruiken, beloof je om voor elkaar te zorgen en zijn jullie elkaars wettelijke erfgenaam. Voor beide samenlevingsvormen geldt er in principe een beperkte gemeenschap van goederen. De bezittingen en schulden die je had vóór het trouwen of geregistreerd partnerschap blijven van jou. Erfenissen en schenkingen blijven ook van jou. Wat je samen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwt is wel van jullie beiden.  

Wil je dit niet? Dan kun je kiezen voor partnerschapsvoorwaarden waarin je, net als bij huwelijkse voorwaarden specifieke afspraken vastlegt over de verdeling na een eventuele breuk. 

Hoe zit het met een scheiding?

Een verschil tussen de twee is de wijze waarop de relatie kan worden beëindigd. Een scheiding van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan een emotioneel en juridisch complex proces zijn. Bij een huwelijk is er altijd een scheiding nodig door de rechter, ook als beide partners het erover eens zijn dat ze willen scheiden. Bij een geregistreerd partnerschap kan de scheiding zowel via de rechter als via de notaris worden afgehandeld door middel van een ontbinding. Dit proces is over het algemeen sneller en eenvoudiger dan een echtscheiding, maar de financiële gevolgen kunnen anders zijn.

Maak de juiste keuze voor jullie relatie

In het algemeen zijn het huwelijk en het geregistreerd partnerschap beide goede opties voor koppels die hun relatie op een formele manier willen vastleggen. Beide opties bieden juridische zekerheid en bescherming, maar er zijn enkele belangrijke verschillen die van invloed kunnen zijn op de keuze van het stel. Het is belangrijk om te overwegen wat voor jou en je partner het beste past. Heb je twijfels? Vraag dan advies aan een notaris of juridisch adviseur.